fbpx

איך להתקדם בעבודה

אנשים מתייחסים באופן שונה להתקדמות במקום העבודה. יש שחושבים שעליהם לעבוד שנים, להוכיח את עצמם ואז לגשש את דרכם מעלה. יש אנשים שמרגע שהם נכנסים למקום עבודה, הם עסוקים בתפקיד הבא שלהם. זה כנראה תלוי באישיות, בתחושה של מגיע לי, בכמה אני מעריכ/ה את עצמי או ברצון להיות 'ראש גדול' בעבודה. יש אנשים שמתאים להם לא להתקדם, גם במחיר של לקבל את אותה משכורת ואת אותם תנאים שנים על שנים.
להתקדם במקום העבודה הכוונה, לשפר תנאי העסקה, לקבל עוד סמכויות, לעלות בדרגות הניהול, להיות עצמאיים יותר ולקבל חופש בבחירות היום יום.
אנשים מופתעים עד כמה ניתן להתקדם במקום העבודה אם רק מובילים לשם. ההפתעה מגיעה פעמים רבות כשאני יושבת עם מישהו שכל חלומו הוא לעבוד יום פחות או יום מהבית, או לקבל רכב מהעבודה, שכל מה שהוא היה רוצה זה שיממנו לו את הלימודים, שיביאו לו עוזר. זה מפתיע כי אנשים נוטים לקבל את המצב ולא להאמין שאפשר לשנות אותו. הפחד לקבל דחייה, הפחד 'לנענע את הספינה' ולקחת סיכון שיחשבו עליי שאני לא מרוצה, שאני מעז לבקש, לעיתים משאיר אנשים בהמנעות מיותרת.

זהו העיקרון הראשון שכדאי להפנים: לבקש שיפור בתנאים לא פוגע, אלא להיפך. הוא מדגיש למעסיק שיש פה עובד שמרגיש שמגיע לו, שיש פה עובד שכדאי לשים לב אליו.
הרבה אנשים מחכים לטוב ליבם של המנהלים הישירים שלהם. המנהל/ת שלי יראה אותי ויקדמו אותי בגלל שאני עושה את עבודתי נאמנה. ובכן, ממש לא. זה שעובד עושה את עבודתו, מגיע ליעדים שלו, נאמן למקום העבודה, 'מגדיל את הראש', לא מבטיח שהוא יקודם. מקסימום מבטיח שהוא לא יפוטר.
ישנם מקרים שבאופן פרדוכסלי, לא רוצים לוותר על הפוזיציה של העובד שמוכיח את עצמו כל כך. כלומר לא מוכנים לקדם עובד שעושה את עבודתו בצורה מושלמת כל כך כי לא מאמינים שמישהו יוכל להחליף אותו. אז כן יש סיכוי שיעריכו מאוד עובד כזה,  אבל חשוב להבין את העיקרון השני:

לא מקדמים במקום העבודה בהכרח עובדים שמגיעים להישגים טובים.

אז את מי כן מקדמים?

תוכן

עובדים שחותרים למטרת התקדמות ומבקשים להתקדם באופן עקבי

כשעובד מכניס למודעות של המנהל שלו שהוא רוצה להתקדם, זה עובד בשבילו. גם אם התשובה הראשונית שלילית ואין כרגע איך או לאן לקדם אותו, הרעיון מוכנס למערכת. עובד/מנהל שאומר שהוא רוצה להתקדם משדר למערכת, אני שווה יותר, אתם יכולים להפיק ממני יותר ואני רוצה לקבל יותר. בעצם זה הוא מגדיל את הערך שלו ומגדיל את הסיכוי שלו להתקדם. לא מספיק להגיד את זה פעם אחת ולחכות. העניין הוא לחזור על כך בכל הזדמנות מתאימה. ליצור את התנאים לכך ואפילו להביא רעיונות יצירתיים למבנה ארגוני שיכלול את הקידום המיוחל. כשברור לעובד שהוא יתקדם, זה בשלב כלשהו מתחיל להיות ברור למערכת ולמנהל.

לכן – רוצים להתקדם? הקפידו להגיד זאת שוב ושוב.

עובדים הבולטים ביוזמות, ביצירתיות, בחשיבה מחוץ לקופסא

יש אנשים שזה בא להם די בטבעיות. הם 'כוכבים' מטבעם. גם כשהם יקבלו משימה ברורה, עם מגבלות מוגדרות, הם יחשבו איך לייעל, איך לעשות את זה יותר טוב. הם לא בהכרח פועלים by the book, ובדיוק בשל כך הם כל כך בולטים. הם לא פוחדים לקחת סיכונים, להגיד דברים שיגרמו לאנשים להרים גבה. הם נכס לחברה ובלי שיתאמצו, רק בשל היותם הם עצמם, יש סיכוי טוב שיקדמו אותם. הם יוזמים, הם פרואקטיבים ולא מגיבים או עושים את הנדרש. הם משאירים חותם רעיונאי ומעשי.

לכן – רוצים להתקדם? אל תפחדו לבלוט, גם במה שנראה שנוי במחלוקת.

עובדים שמפתחים קשרים אישיים טובים עם עמיתים ועם מנהלים בכירים בחברה

עובדים שמפתחים קשרים טובים, שמדברים עם העמיתים שלהם ועם המנהלים שלהם על נושאים שלא קשורים רק לעבודה. שיודעים פרטים אישיים, שמספרים להם על דילמות אישיות, שמקיימים קשרים גם מחוץ למסגרת העבודה, אלו עובדים שמגדילים את הסיכוי להתקדם. קודם כל כיף איתם, מי לא רוצה לקדם 'שומר סוד', שיש לי אמון ונעים לי בחברתו. מעבר לכך ההיכרות האישית יוצרת סוג של מחויבות. אם יש שני עובדים שתורמים לחברה באופן דומה אעדיף לקדם מישהו שיש לי קשר איתו, זה ברור לא?

לכן – רוצים להתקדם? נהלו שיחות חולין, שתו קפה וצאו לצהריים עם הבוסים שלכם.

עובדים שמשווקים את עצמם.

הרבה מאוד אנשים שמגיעים אליי לאימון קריירה אומרים לי , אני לא יודע לשווק את עצמי. אני עושה ועושה ואף אחד לא יודע. לצד זה תמיד יש אמירה על איזה עובד שנוהג לדבר על עצמו כל הזמן ולהתגאות במה שהוא עשה בכל הזדמנות. עובד שכולם אוהבים לא לאהוב. ובכן, ככה לא עושים שיווק. לשווק את עצמנו במקום העבודה אומר לספר 'על הדרך' סיפורי הצלחה. לדוגמא לשבת בפגישת הכנה לישיבה חשובה עם הבוס/ית ופתאם להיזכר שקיבלת אתמול שיחה מרגשת מלקוח מרוצה. או לספר על עובד שלך שהגיע להישגים נפלאים וכמה אתה מעריך אותו שהוא הפנים את כל מה שלימדת אותו על מכירות. דרך אחרת לשווק את עצמנו, היא ליידע. כלומר לכתב לידיעה את המנהל.ת כי מאוד חשוב לך שיהיה בלופ. אבל על הדרך יש עדות לדברים החשובים שאת.ה עושה במקום העבודה. לשווק את עצמנו במקום העבודה זה הרבה פעמים לתת למנהל/ת שלנו חומרים כדי שהוא או היא ישווקו את עצמם. כי אם המנהל.ת שלי מקבל קרדיט על דברים שעשיתי, יש לי נקודות זכות.

לכן – רוצים להתקדם? וודאו שיודעים על ההצלחות שלכם.

מקווה שהצלחתי לתת לכם תמריץ ולו הקטן לעשות משהו למען הקידום שלכם. אגב להתקדם בעבודה, לשפר תנאים בעבודה, זו המחויבות שלכם והיא לא תלויה בדבר. בדיוק כפי שיוקר המחיה עולה ומשנה לשנה אנחנו משלמים יותר על אותם הדברים, כך עלינו לדאוג לקבל יותר על אותם דברים בדיוק שאנחנו עושים.