fbpx

חיים מאושרים – האם ואיך ניתן לחיות חיים מאושרים?

הסוגיה שמעסיקה אותי בחודשים האחרונים , היא האם אני יכולה לחיות חיים מאושרים ואם כן איך אני עושה זאת. האם יש "מתכון לחיים מאושרים? האם הוא אישי? או שהוא מתאים לכולם?
המחשבה הזו החלה להעסיק אותי לאחרונה בעוצמה גבוהה יותר דווקא מתוך מפגשים רבים עם מטופלים ומתאמנים המגיעים אלי וגם כמובן מתוך שיחות עם חברים.
כל אחד מהאנשים שפגשתי עסוק בסוגיה אחרת. האחד עסוק בלהצליח ולהתקדם בעבודה,
האחר רוצה זוגיות ,אחר רוצה לשקם ולחזק את הזוגיות שלו ויש המרגישים שאין בחייהם כל הגשמה אישית.
המשותף בין כל האנשים האלה, כל אחד וזווית הראייה שלו והנושא שלו, הוא הרצון להיות מאושר. הרצון לחיות חיים מלאים וטובים יותר. כשהמחשבה היושבת מתחת לכל הנושאים שאם וכאשר הסוגיה הספציפית שלו תיפתר, חייו יהיו טובים יותר ואז יחיה חיים מאושרים יותר.
כמו תמיד כאשר אני עסוקה בנושא כזה או אחר, אני נכנסת לוויקיפדיה, מתוך רצון לבדוק האם יש הגדרה לנושא. והפעם האם יש הגדרה לאושר.
אז הנה מה שמצאתי בוויקיפדיה:
"האושר מתאפיין בהרגשה חזקה של שמחת חיים ולו סממנים פנימיים, כמו תחושות של התלהבות, רוגע או תקווה וסימנים חיצוניים כמו חיוך או צחוק. אושר נקשר עם הרגשה כללית טובה, בריאות, ביטחון ,תענוג שביעות רצון, שלוות נפש ואהבה".
כאשר קראתי את ההגדרה הזו חשבתי לעצמי, שכן זה נשמע באמת זה. זה נשמע מושלם, אבל האם זה אפשרי? האם זה מציאותי? ומהם התכנים שיוצרים את התחושה הזו?

תוכן

אז הנה  כמה רעיונות אישיים שלי לאושר:

  1. רובינו נגיד שכסף.- אז כן לפי מחקר שנערך ( פרופסור יורם יובל), משכורת ממוצעת של 14000 ₪ למשפחה +2 ילדים נותנת למשפחה שקט קיומי. כלומר שפחות מכך אכן יכול לפגוע בתחושת האושר, אבל מעבר לכך אין שום קשר לרמת האושר.מאותו מחקר עולה שאנשים מאוד עשירים אינם מרגישים יותר מאושרים ולעיתים ההיפך הוא הנכון. לעיתים אפילו מרגישים בדידות חברתית, חשים קנאה וצרות עיין של אנשים קרובים ורחוקים. אומנם חייהם נוחים יותר, אך האושר הנכסף לא נמצא שם.
  1. ערכים אישיים– היות ואנחנו שונים, גם הערכים שלנו שונים. לדוגמא אחד הערכים המשמעותיים עבורי הוא עמידה במילה. אם וכאשר אני לא עומדת במילה אני מרגישה שהדימוי העצמי שלי, בעיני נפגע ואז אני מתרחקת מתחושת סיפוק והערכה עצמית ובהכרח מרגישה פחות מאושרת. כלומר חיים לפי ערכים אישיים מקרבים אותנו הן להערכה עצמית גבוהה יותר ומתוך כך לתחושת אושר.

 

  1. עשייה משמעותית– עשייה משמעותית יכולה להיות בחירת מקצוע בעל משמעות סובייקטיבית. כלומר כל אחד ומה שמשמעותי עבורו. מה שנותן לו את התחושה שיש ערך ומשמעות לעיסוק שלו. האחד יבחר משפטים, אחד אפיה ובישול, אחר הוראה ואחר טיפול. יש שיבחרו לטפל בילדים ובבית ויש שלהכניס יצירה ואמנות לחייהם יכניס עשייה משמעותית לחייהם. כל אחד והמשמעות והערך האישי שלו. אני בחרתי במקצוע טיפולי, כי מבחינתי היכולת להיות עבור משהו אחר בהקשבה, מתוך מטרה לקרב אותו לעצמו ,היא עשייה משמעותית.

 

  1. חברות- להיות מסוגל לנהל קשרים של חברות הופך את החיים לנעימים ובטוחים יותר. חברות יוצרת תחושה של אהבה מתוך בחירה, קבלה, רצון בטובתו של האחר, היכולת לקבל כמו לתת, מבלי לשפוט. היכולת לחלוק תכנים מגוונים , תוך יצירת אינטימיות, יוצרת תחושה של ביטחון והרגשה שהעולם הוא מקום נעים ומיטיב, בו אדם לאדם הוא חבר ולא זאב.

 

  1. זוגיות- או במילים אחרות אהבה. אהבה מכניסה אושר רב לחיינו. היא מרגשת אותנו כל פעם מחדש. היא מעלה את הערך העצמי שלנו, נותנת לנו להרגיש שכל יום מחדש בוחרים בנו. שבן או בת הזוג שלנו בחר בנו, כי אנחנו מיוחדים וייחודיים עבורו. כשהלב שלנו פתוח ואנחנו אוהבים, כאשר מישהו או מישהי מיוחדים עבורנו, תחושת האושר עולה בהלימה. הבחירה היא לחיים משותפים ולעיתים להקמת משפחה ולכן המשמעות שלה נתפסת בעיננו שנבחרנו לחיים שלמים. שאנחנו מושא לאהבה ולבחירה בעלות המשמעות הרבה ביותר לחיים.

 

  1. שייכות/ התנדבות– מתוך מחקרים שנערכו מצאו שאנשים המתנדבים חיים מספר רב יותר של שנים עם פחות מחלות. התנדבות מאפשרת לחוש ביחס לעצמינו תחושות של אהבה עצמית , כמו גם יכולת להיות מסוגלים לשים את עצמינו לעיתים בצד ולהיות שם לטובת האחר, רגשותיו וצרכיו. אני חושבת שההתנדבות לא חייבת להיות על בסיס יומיומי ו/או קבוע, אך להקפיד ולעשות מידי פעם משהו המתייחס לצורך של האחר בעיקר. החוויה שלנו מעשייה זו תהיה תחושת מלאות, תזוזה מאזור הנוחות שלנו ותעצים את תחושת השייכות שלנו לרעיון, לקהילה ולעולם בו אנו חיים, נחווה יותר שייכות ואולי גם פחות בדידות.

לסיכום

  • נראה לי שהתכנים האלה ברובם מתאימים לרובינו, אם כי ברור שלכל אחד יש תפיסה עצמית ואישית ולכן הוא עולם בפני עצמו. ניתן לדייק ולהפוך את התוכן לאישי ומתאים יותר לתפיסת העולם של כל אחד .
  • חלק מתכנים אלה נחקרו ונמצאו כתורמים ומגדילים את חווית האושרבחיינו.(פרופסור יורם יובל)
  • לא בכל רגע נתון ניתן להרגיש אושר. אך בהחלט יש תחושת סך הכול. כאשר תחושת הסך הכול היא טובה ומאושרת, ניתן גם לעבור ולקבל ימים ו/או תקופות משבריים.