fbpx

האם יכול להיות שאנחנו מכשילים את עצמנו במציאת עבודה?

 אני עושה כל מה שנדרש אבל לא מוצא/ת עבודה, איך זה יכול להיות?

כותבת מקצועית כתבה לי את קורות החיים, אני ממש עובד בלחפש עבודה ואפילו הייתי בסדנה שבה לימדו אותי איך לעבור ראיון עבודה בהצלחה, אז איך זה שאני לא מוצא עבודה?

על מנת להשיג מטרות בחיים, בכל תחום, עלינו להיות בהירים וברורים לגבי המטרה שלנו, לעיתים אנחנו נדרשים לרכוש ידע, ללמוד, להתאמן. כך בחיפוש עבודה. עלינו להגדיר באופן מדוייק מה אנחנו רוצים, מה עלינו לעשות על מנת להגיע לכך. לכתב קורות חיים איכותיים , לפעול במלא המרץ להגיע לראיונות,  להתאמן על כישורי ההתראיינות שלנו , אבל לפני כל אלו עלינו לבחון את העולם הפנימי שלנו.

לעיתים קיימת אי התאמה פנימית שגורמת לנו, שלא במודע, להכשיל את עצמנו. אנחנו מקבלים תשובות שליליות, לא מוזמנים לראיונות עבודה ולא מתקדמים להשגת המטרה שלנו ולא ברור לנו מדוע.

הכשלה עצמית יכולה לנבוע ממספר גורמים:

אנחנו מחפשים עבודה בגלל לחץ משפחתי, חברתי כשלמעשה אנחנו לא בתקופה שמתאים לנו לעבוד. מתאים לנו להמשיך ולהשאר בבית אחרי לידה, מתאים לנו לעסוק בעצמנו או פשוט לקחת חופשה מהכל.

אנחנו מחפשים עבודה בתחום שלא מתחבר למהות הפנימית שלנו, שלא יסייע לנו להרגיש סיפוק ומלאות, אלא יספק ערך כלכלי בלבד. עבדנו שנים בתחום מסויים, למדנו תואר מסויים באוניברסיטה, רכשנו מקצוע מסויים, אבל כרגע ממש לא בא לנו לעבוד בתחום הזה.

אנחנו למודי ניסיונות עבר כושלים, בהם לא יכולנו להחזיק במקום עבודה יותר מכמה חודשים או לא יותר משנה. עייפנו ואיבדנו אמונה ביכולת שלנו להיות מסוגלים לעבוד בעבודה לאורך זמן.

אנחנו בתקופה כללית של חוסר ביטחון עצמי וירידה בהערכה העצמית שלנו. עקב משבר בתחום המקצועי או בתחום האישי, עקב שהייה ארוכה מחוץ לשוק העבודה התערערנו ואנחנו לא מחוברים לעוצמות שלנו, להצלחות שלנו. אנחנו מרגישים ממש לא עצמנו, נוטים להסתגר, נוטים לעשות פחות.

החלום שלנו הוא בכלל להקים עסק, אף פעם לא העזנו לעשות זאת, אנחנו לא חושבים שיש לנו את המשאבים לעשות זאת, אבל ברור לנו שזה הייעוד שלנו. אנחנו כל הזמן חיים בתחושה שיגיע יום ונקים את העסק המיוחל.

אנחנו מרגישים תחושת כישלון עצמי ורגשות קשים עולים בנו כשאנחנו חושבים על מקום עבודה. תחושה שיכולה להגרם עקב פיטורין, עקב עבודה מול מנהל מתעלל או עקב עבודה במקום עבודה שבו היתה תרבות שמנוגדת לעקרונות שלנו, בה נאלצנו לפעול בניגוד למה שאנחנו מאמינים שוב ושוב. אנחנו מרגישים ופועלים כנפגעי טראומה. לחזור ולעבוד מבחינתנו שווה ערך לחזרה למקום הטראומה.

כאשר אנחנו מחפשים עבודה זמן רב ולא מצליחים, עלינו לעצור ולהתכוונן מחדש. על מנת לעשות זאת ניתן ליהעזר באיש מקצוע (מאמן קריירה, יועץ קריירה או פסיכולוג תעסוקתי). במספר פגישות בודדות אדם חיצוני עשוי לעזור לנו לראות את מה שאנחנו לא יכולים לראות לבד. נוכל גם לשאול את עצמנו את השאלות הבאות:

האם הסביבה שלי רוצה שאעבוד יותר ממני? האם אני באמת רוצה לעבוד?

אם התשובה היא לא – הקושי הוא לא למצא עבודה אלא להתמודד עם מה שאחרים חושבים ואומרים לי.

האם החלום שלי הוא להיות שכיר בחמש השנים הבאות?

אם התשובה היא לא – כדאי לבחון אפשרויות עסקיות ואולי אף לחפש יועץ/מאמן עסקי ולבחון אפשרות להקמת עסק.

האם ברור לי שבמקום העבודה החדש אעבוד כמה שנים לפחות?

אם התשובה היא לא – עליי ללמד מניסיון העבר על הקושי שלי להיות עקבי, מחוייב, לבחון את תחום העיסוק שבחרתי או את ההתאמה שלי לעולם העסקי.

האם ברור לי מהו התחום בו אעבוד וארגיש סיפוק ואשמח ללכת לעבודה?

אם התשובה היא לא – עליי להבין שהחיפוש העכשווי אינו עבור קריירת חיים אלא על מנת להתפרנס ובמקביל עליי לגלות מה אני רוצה לעשות בחיים האלה. כמו כן רצו להתנסות במגוון עבודות שונות שיאפשרו לי לבחון ולגלות תחומים נוספים, כישורים נוספים ולעיתים הפתעות שיובילו אותי לייעוד שלי.

האם הביטחון העצמי שלי גבוה או נמוך? האם ברור לי שיש לי מה לתרום למקום עבודה חדש ושאהיה מעולה בו?

אם התשובה היא לא – עליי להזכיר לעצמי מהן העוצמות שלי, מהן החוזקות שלי, מה הייחודיות שלי, מהן ההצלחות שלי. אפשר לרשום לעצמי סיפורי הצלחה מעבודות קודמות, אפילו לדבר עם אנשים מהעבר ולהתחבר לכך. לעיתים עיסוק עכשווי משמעותי, גם אם אינו קשור לקריירה, כמו התנדבות, עשוי לתרום להעלאת הביטחון העצמי.

במידה ועברתי התעללות במקום עבודה, או אפילו רק פוטרתי באופן מפתיע, כך שלא ברורה לי הסיבה – מומלץ להיעזר בגורמים מקצועיים על מנת להתחזק לקראת חיפוש עבודה חדשה.

לסיכום, תמיד יהיה משהו חיצוני כמו "המצב במשק", המון מועמדים שמתחרים על אותו תפקיד, גיל, חוסר בניסיון, או כל קריטריון אחר אותו נאשים בכך שאנחנו לא מוצאים עבודה. עדיף ראשית להסתכל על עצמנו, פנימה ולבחון אם אנחנו אלה ששמים לעצמנו רגל.

עזרה במציאת עבודה ניתן למצוא כאן אצל קואצ'רית מנוסה

כתיבת תגובה