fbpx

בחירה בשפה חדשה

ההברות הראשונות שלי היו "בה" ומה". ההברות הראשונות של הבן שלי היו "בה", "מה", ו"תה". המילים הראשונות שלו היו "אבא", "תדה" (תודה), ו"אזה" (את זה).

ההתגבשות שלנו להיות מי שאנחנו משתקפת במילים בהן אנחנו משתמשים, המשפטים שאנחנו יוצרים, השפה שלנו. כמונו גם היא מושפעת תחילה מהשפה של ההורים שלנו, בהמשך מהסביבה שלנו, החברים שלנו, מה שאנחנו רואים, קוראים, חווים. ילדים קטנים קולטים שפה חדשה במהירות,היום מלמדים אנגלית כבר החל מכיתה א. סיפור החיים שלנו, הסיפור שאנחנו מספרים לעצמנו נבנה ממילים וממשפטים שאימצנו במשך השנים. אנחנו נותנים שמות לחוויות שחווינו ובונים לעצמנו שפה אישית של מושגים עם פרשנויות. אנחנו למעשה יוצרים לעצמנו שפה אישית שלעיתים גם אנחנו לא מודעים לקיומה ולא מודעים למשמעות המילים והמושגים השונים שאנחנו משתמשים בהם בחיי היום היום.

כאשר אדם רוצה להיות ספורטאי עליו ללמד את השרירים שלו, ללמד את הגוף שלו שפה חדשה. לא דרך הבנה, חשיבה או מהלך רגשי אלא דרך תרגול, אימון והפעלה של הגוף שלו. הוא מתאמן ומרחיב את טווח התנועה שלו, הוא מתאמן ומגדיל את כושר הסיבולת שלו, הוא מתאמן והוא מצליח לעשות דברים שלא חשב שהוא מסוגל לעשות. כך ניתן ליצור לעצמנו סיפור חיים חדש, מציאות חדשה באמצעות אימוץ שפה חדשה. אין הכוונה שאפשר או רצוי למחוק את המוכר לנו, אבל כמו בכל הרגל או אוטומט שלנו, עדיף לעצור לבחון אם הוא משרת אותנו תמיד. בכל מקרה נעדיף לנהל אותו. המילים אותן אנחנו אומרים באופן אוטומטי הן מראה להתנהגות שלנו ולהיפך. זה פועל כמו קסם, אנחנו עוצרים לחשוב על המילים שאנחנו בוחרים לומר ובעצם העצירה אנחנו כבר משנים את האוטומט שלנו. אנחנו עוצרים לחשוב מה להגיד ואנחנו מתחילים לנהל את המציאות שלנו. בחירת המילים היא בדיוק כמו בחירת ההתנהגות שלנו. בחירת המילים משפיעה באופן ישיר ומיידי על מה נחשוב, מה נרגיש ואיך העולם יחשוב וירגיש כתוצאה מכך. על מנת ליצור לעצמנו חיים בהם נרגיש טוב ונצליח עלינו לאמץ שפה אקטיבית, חיובית ואחראית.

לשם כך עלינו למחוק מהלקסיקון שלנו שימוש במילים שאין בהן אלא לשמר את החיים שלנו כחיים שאין בהם בחירה ואחריות אישית. את המילים הללו אפשר לחלק לשלוש משפחות:

1. משפחת הכאילו – אשתדל, אנסה, מקווה, מתכוון, בעזרת השם (דווקא אנשים דתיים חוזרים ואומרים לי ששימוש מוגבר בצמד המילים הללו כשמישהו מבטיח להם משהו, מדאיג אותם), אעשה מאמצים. כשאני אומר למישהו שאני אשתדל להגיע בשעה חמש לפגישה שלנו, מה זה אומר? שאני אולי אגיע בחמש ואולי לא. כשאני אומר לשכן שלי שאני אנסה לשמור על השקט בצהריים, או שאני מקווה להביא לו את תשלום וועד הבית עד מחר, מה זה אומר? אלו מילים שמשאירות פתח מילוט מהתחייבות ואחריות.

2. משפחת האין ברירה – צריך, חייב, מוכרח, לא נעים לי, אין לי ברירה.השימוש במילים הללו משאיר פתח מילוט מבחירה, כלומר התקת האחריות ממני אל איזשהו גורם חיצוני. זה לא אני שרוצה לעבוד ולהשתכר זה משהו שצריך, זה לא אני שבוחרת להאכיל את ילדיי אני חייבת, אין לי ברירה אלא להשאר במערכת היחסים הזו, בעבודה הזו. בפועל מלבד אוויר לנשימה ומים, אולי מעט אוכל אנחנו לא צריכים דבר, אנחנו לא חייבים ולא מוכרחים דבר. יש לנו אפשרות לבחור אם אנחנו רוצים לעשות דבר מה או לא, להתחיל או להפסיק דבר מה או לא. יש לנו ברירה, למעשה יש לנו הרבה ברירות ואפשרויות.

3. משפחת ההתנהלות – קרה לי, מרגיש לי, הפיצוץ ביני לבין אשתי ארע, אני מוצאת את עצמי, נוצר מצב ש….בשימוש בצירופי המילים האלו אנחנו מדברים בפאסיביות, אנחנו כעלה נידף המושא לעבר כוחות חיצוניים, בדיוק כמו דג הנמשך לפתיון בקצה החכה. אנחנו מתנהלים במקום לנהל ושוב יוצרים לנו פתח מילוט מהתחיבות ואחריות. הדברים לא באמת קורים לנו, אנחנו אלו שיוצרים אותם, אנחנו אקטיביים בחיינו ומשפיעים על מהלכם.

החשש שלנו לדבר בשפה ברורה, חד משמעית, אחראית ופעילה נובע מכך שאיננו מוכנים לעקרון החשוב ביותר לקיום חיים שמחים ומוצלחים – מילה היא מילה.

סיכמתי עם מישהו מועד לפגישה, אמרתי למישהו שאביא לו דבר מה, לקחתי על עצמי לסיים פרוייקט מסויים, אז קבעתי, אז אמרתי, אז מה…

אי קיום המילה שלנו, אי קיום ההבטחות שלנו זה מקום מאוד מזלזל בעולם, הבטחנו למישהו משהו ואנחנו לא מקיימים. אך גרוע מכך זהו מקום מזלזל כלפי עצמנו. לא נוכל באמת להתחייב לעצמנו, על מי שאנחנו, על ההצלחה שלנו, על כך שתוך שנה נרוויח 30,000 ₪ כי כך התחייבנו, על כך שתהיה לנו זוגיות טובה כי כך החלטנו. איך נקבע ונשיג מטרות אם אנחנו מראש יוצרים לעצמנו פתחי מילוט.

עלינו להשתמש בשפה ברורה, פשוטה, בהירה ופעילה, תוך שמירה על עקרון המפתח – המילה שלנו היא מילה. עלינו לבחור משפטים כמו אני אעשה, אני בוחר, אני החלטתי, אני מנהל. בלי היסוסים, בלי התנצלויות, בלי פתחי מילוט. מכאן נחשוב עוד יותר לפני שאנחנו מבטיחים ונגדיל את הסיכוי לעמוד במילה שלנו. מכאן שנעמוד יותר מאחורי המילים והמשפטים שלנו. עצם זה שאנחנו מסננים את המילים האלה מהשפה שלנו, אנחנו כבר יותר יוצרים את המציאות שלנו, אנחנו יותר בוחרים, יותר אחראים, יותר אקטיביים.

גלית קדמי ביבר, מאמנת אישית ועסקית, 050-7417040

תואר שני במנהל עסקים ושיווק

galitkbi@zahav.net.il

www.kb-coach.com

מאמנת אישית להצלחה בקריירה, בעסקים ובזוגיות

תואר שני במנהל עסקים ושיווק, לימודי טיפול בפסיכודרמה

כתיבת תגובה